Професионалните домоуправители искат затягане на наредбите

окт. 4, 2018Блог

Липсата на ясна регулация и конкретни изисквания към управлението и поддръжката на етажната собственост води до недоверие и конкуренция между партньорите с общи интереси. Това заяви Ламбро Попов, председател на АДУЕС на пресконференция в БТА.

На събитието бе представена дейността на учредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

„Необходимостта от сдружаване на бизнеса възникна по естествен път, вследствие на динамичното развитие на сектора в една доста слабо регулирана среда„, заяви Ламбро Попов.

Пет от водещите дружества в бранша са учредители на Асоциацията, а нейните членове оперират на територията на София, Благоевград, Пловдив и Дупница. Дружествата управляват около 3000 индивидуални сгради. 100 са дружествата за професионално управление на етажна собственост, които оперират в цялата страна.

„Броят на заетите сгради не надвишава 15% от всички многофамилни сгради в България“, подчерта Попов. В момента 15 000 са сградите с неясно управление. Затова от Асоциацията настояват за паспортизация на старите сгради.

По последни данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройството броят на необитаемите жилища в страната достига 31%. Попов изтъкна, че наближава края на експлоатационния срок на панелните жилища, които са около 22 000 сгради. Едва 760 от тях са одобрени по програмата за саниране.

„Имаме ангажимент, свързан с постоянна работа върху подобряването на жизнената среда в управляваните от нас обекти. Вярвайки, че работата ни е насочена преди всичко към хората, се стремим, решавайки проблемите на сградата, на околната среда, около тях да решим повече вътрешни проблеми от социално-битов характер„, допълни Попов.

Ламбро Попов посочи още, че 47% от всички жилищни сгради в страната са с режим на етажна собственост, а между 7000-8000 сгради се управляват от професионални дружества. Един от най-големите проблеми със законодателството е доброволния и пожелателен характер, в който осъществяваният контрол е косвен и е поверен на общинската администрация.

Източник: news.bg